Tytuł
Praktyki w zakresie mikroinnowacji w przedsiębiorstwach chińskich – cechy, typy i determinanty
Słowa kluczowe
mikroinnowacje,podstawowe typy,determinanty,badania empiryczne
Abstract
Micro-innovation, a kind of innovative thinking and innovative manner, can be divided into continuous micro-innovation, imitating micro-innovation and independent micro-innovation based on the dimensions of innovativeness, market disruption and repetitiveness in the innovation domain. On the basis of theoretical and empirical research, this paper analyzes the impact of the main micro-innovation affecting factors on micro-innovation types. Affecting factors including productive resources, management resources and external restrictions have a more prominent impact on imitating micro-innovation, while having a lower correlation with independent micro-innovation and continuous micro-innovation. Enterprises should select an appropriate micro-innovation type or different type combinations according to the comprehensive analysis of enterprise internal productive resources, management resources and external restrictions when implementing micro-innovation.
Abstrakt
Mikroinnowacje, jako rodzaj innowacyjnego sposobu myślenia i proces innowacyjny, można podzielić na mikroinnowacje ciągłe, imitacyjne i niezależne. Podział ten oparty jest na wymiarach innowacyjności, zakłóceń rynku i powtarzalności w dziedzinie innowacji. Na podstawie badań teoretycznych i empirycznych w artykule dokonano analizy wpływu głównych determinant mikroinnowacji na kształtowanie ich typów. Determinanty te, do których należą zasoby produktywne, zasoby zarządcze i ograniczenia zewnętrzne, wywierają bardziej znaczący wpływ na mikroinnowacje imitacyjne, a jednocześnie wykazują mniejszą korelację z mikroinnowacjami niezależnymi i ciągłymi. Wdrażając mikroinnowacje, przedsiębiorstwa powinny wybrać odpowiedni typ lub odpowiednie kombinacje różnych typów mikroinnowacji na podstawie kompleksowej analizy wewnętrznych zasobów produktywnych, zasobów zarządczych oraz ograniczeń zewnętrznych.
Recommended Citation
Zhou, Q., Yang, W., Ma, X., & Fang, G. (2015). The Practices of Micro-Innovation in Chinese Enterprises: Traits, Types and Affecting Factors. Studia i Materiały Wydział Zarządzania Uniwersytet Warszawski, 2015(2), 51-65. Retrieved from https://press.wz.uw.edu.pl/sim/vol2015/iss2/4
First Page
51
Last Page
65
Page Count
14
Publisher
University of Warsaw