•  
  •  
 

Tytuł

Innowacje technologiczne i organizacyjne w przedsiębiorstwach gastronomicznych

ORCID

Agnieszka Tul-Krzyszczuk: 0000-0002-6732-0346

Jerzy Gębski: 0000-0002-5137-2344

Agnieszka Maciąg: 0000-0002-8082-3765

Keywords

technology innovations, organizational innovations, catering firms, products, processes, gastronomy and hospitality

Słowa kluczowe

innowacje technologiczne,innowacje organizacyjne,usługi gastronomiczne,produkty,procesy,gastronomia i hotelarstwo

Abstract

The main aim of the article is to present certain aspects of technological and organisational innovations on the basis of literature and the results of the authors’ survey carried out among 99 representatives of catering businesses. The research was carried out in 2014-2016 and focused on technological innovations. Its results indicate that improvements in the production process are contingent on the financial status of the firm and the scope of its activity. Low-calorie, organic and regional dishes were novelties introduced by companies from the sector. When it comes to the organisational innovations, respondents tended to indicate the following: cheaper sources of supplies, new operation strategies, reorganisation of organisational structures and new marketing methods.

Abstrakt

Głównym celem artykułu było zaprezentowanie wybranych aspektów innowacyjności organizacyjnej i technologicznej w oparciu o literaturę przedmiotu oraz wyniki badań własnych przeprowadzonych w grupie 99 respondentów z firm gastronomicznych. Jak wynika z badań przeprowadzonych w latach 2014–2016 w zakresie innowacji technologicznych udoskonalanie procesu produkcji zależne było od kondycji finansowej przedsiębiorstw oraz rozmiarów działalności. Nowością produktową były dania dietetyka, ekologiczne i kuchni regionalnej. Wśród innowacji organizacyjnych najczęściej wskazywano tańsze źródło zaopatrzenia, nową strategię działalności, reorganizację struktur organizacyjnych oraz udoskonalanie działań marketingowych.

First Page

83

Last Page

95

Page Count

12

DOI

10.7172/1644-9584.79.3

Publisher

University of Warsaw

Publication Date

2018-11-08

Share

COinS