Tytuł
Innowacje technologiczne i organizacyjne w przedsiębiorstwach gastronomicznych
ORCID
Agnieszka Tul-Krzyszczuk: 0000-0002-6732-0346
Jerzy Gębski: 0000-0002-5137-2344
Agnieszka Maciąg: 0000-0002-8082-3765
Keywords
technology innovations, organizational innovations, catering firms, products, processes, gastronomy and hospitality
Słowa kluczowe
innowacje technologiczne,innowacje organizacyjne,usługi gastronomiczne,produkty,procesy,gastronomia i hotelarstwo
Abstract
The main aim of the article is to present certain aspects of technological and organisational innovations on the basis of literature and the results of the authors’ survey carried out among 99 representatives of catering businesses. The research was carried out in 2014-2016 and focused on technological innovations. Its results indicate that improvements in the production process are contingent on the financial status of the firm and the scope of its activity. Low-calorie, organic and regional dishes were novelties introduced by companies from the sector. When it comes to the organisational innovations, respondents tended to indicate the following: cheaper sources of supplies, new operation strategies, reorganisation of organisational structures and new marketing methods.
Abstrakt
Głównym celem artykułu było zaprezentowanie wybranych aspektów innowacyjności organizacyjnej i technologicznej w oparciu o literaturę przedmiotu oraz wyniki badań własnych przeprowadzonych w grupie 99 respondentów z firm gastronomicznych. Jak wynika z badań przeprowadzonych w latach 2014–2016 w zakresie innowacji technologicznych udoskonalanie procesu produkcji zależne było od kondycji finansowej przedsiębiorstw oraz rozmiarów działalności. Nowością produktową były dania dietetyka, ekologiczne i kuchni regionalnej. Wśród innowacji organizacyjnych najczęściej wskazywano tańsze źródło zaopatrzenia, nową strategię działalności, reorganizację struktur organizacyjnych oraz udoskonalanie działań marketingowych.
Recommended Citation
Tul-Krzyszczuk, A., Gębski, J., & Maciąg, A. (2018). Technological and Organisational Innovations in Catering Businesses. European Management Studies, 16(79), 83-95. https://doi.org/10.7172/1644-9584.79.3
First Page
83
Last Page
95
Page Count
12
DOI
10.7172/1644-9584.79.3
Publisher
University of Warsaw
Publication Date
2018-11-08