Tytuł
Charakterystyka europejskich konsumentów żywności ekologicznej – motywy, działania i implikacje
Keywords
consumer, organic food, greening of consumption, organic food market, sustainable diet, sustainable food system
Słowa kluczowe
konsument,żywność ekologiczna,ekologizacja konsumpcji,rynek produktów ekologicznych,zrównoważona dieta,zrównoważony system żywnościowy
Abstract
The aim of the study was to analyze the motives and to characterize the profile of European organic food consumer using available literature data. According to the research published so far, organic food consumers are, e.g., better educated and more physically active compared to those who declare no interest in organic foods. They also exhibit nutritional patterns more closely adhering to current dietary guidelines, and show lower probability of overweight and obesity. Most of them do not smoke. Among the reasons to buy organic food, most of the consumers mention health in the first place, followed by the environmental aspects, animal welfare and taste.
Abstrakt
W pracy dokonano analizy motywów oraz charakterystyki profilu europejskiego konsumenta żywności ekologicznej, wykorzystując dostępne dane literaturowe. Zgodnie z wynikami dotychczas opublikowanych badań konsumenci żywności ekologicznej są m.in. lepiej wykształceni oraz bardziej aktywni fizycznie w porównaniu z tymi, którzy deklarują brak zainteresowania żywnością ekologiczną. Charakteryzują się ponadto sposobem żywienia bardziej zbliżonym do obowiązujących zaleceń, wykazują istotnie mniejsze prawdopodobieństwo nadwagi i otyłości, a także rzadziej sięgają po wyroby tytoniowe. Wśród motywów zakupu żywności ekologicznej dominują kolejno względy zdrowotne, troska o środowisko naturalne, dobrostan zwierząt oraz poszukiwanie pożądanych walorów smakowych.
Recommended Citation
Średnicka-Tober, D., Kazimierczak, R., & Hallmann, E. (2016). European Organic Food Consumers: Motives, Actions and Implications. European Management Studies, 14(58), 100-108. https://doi.org/10.7172/1644-9584.58.7
First Page
100
Last Page
108
Page Count
8
DOI
10.7172/1644-9584.58.7
Publisher
University of Warsaw
Publication Date
2016-03-30