Tytuł
Teorie i typologia konfliktu celów na przykładzie konsumpcji żywności
Keywords
goal conflict, food, consumer behavior, new product development, new product design
Słowa kluczowe
konflikt celów,żywność,zachowania konsumenta,rozwój i projektowanie nowych produktów
Abstract
The aim of this paper is to systemize the theoretical framework related to the conflict in consumption, exemplified by consumption of food. The article presents the basic concepts related to goal conflict and adapts social and psychological theories describing and explaining the conflict of objectives to identify the causes of conflicts in the sphere of food consumption. The paper describes also the most common conflicts in food choices identified in the literature and indicates the usefulness of a theoretical framework of goal conflict for new food product design and development.
Abstrakt
Celem publikacji jest usystematyzowanie ram teoretycznych związanych z konfliktem celów w konsumpcji. Teorię konfliktu celów zilustrowano również przykładami związanymi z konsumpcją żywności. W artykule przedstawiono podstawowe pojęcia związane z problematyką konfliktu celów oraz zaadaptowano teorie społeczne i psychologiczne opisujące oraz wyjaśniające konflikt celów do identyfikacji przyczyn konfliktów w sferze konsumpcji, a także szerzej opisano zidentyfikowane w literaturze przedmiotu najczęściej występujące konflikty celów w konsumpcji żywności. Zasygnalizowano również przydatność ram teoretycznych w identyfikacji konfliktów i ich rozwiązywaniu na polu projektowania nowych produktów spożywczych.
Recommended Citation
Wielicka-Regulska, A., Goryńska-Goldmann, E., & Gazdecki, M. (2016). Theories and typology of goal conflict in food consumption. European Management Studies, 14(58), 109-124. https://doi.org/10.7172/1644-9584.58.8
First Page
109
Last Page
124
Page Count
15
DOI
10.7172/1644-9584.58.8
Publisher
University of Warsaw
Publication Date
2016-03-30