Keywords
podwójne standardy jakości, produkty markowe, Unia Europejska, nieuczciwe praktyki handlowe, niezależne porównawcze testy produktów, jednolity rynek
Abstract
Problem „podwójnej jakości żywności” został nagłośniony w roku 2015 przez Republikę Czeską, a następnie podjęty w Grupie Wyszehradzkiej i na forum unijnym. Stanowi on egzemplifikację szerszego problemu występowania na rynku unijnym niepożądanego zjawiska podwójnych standardów produktów markowych. Komisja Europejska opublikowała zbiór wytycznych w sprawie stosowania aktualnie obowiązującego unijnego prawa żywnościowego i prawa chroniącego konsumentów przed nieuczciwymi praktykami rynkowymi (Wytyczne z 26 września 2017 r.), które mają pomóc organom krajowym w ustalaniu czy dane przedsiębiorstwo łamie prawo UE, sprzedając produkty o podwójnej jakości w różnych krajach członkowskich. Celem niniejszego artykułu jest próba spojrzenia na powyższe propozycje rozwiązania problemu pod kątem ich skuteczności oraz wskazanie jeszcze innego kierunku poszukiwania rozwiązań, gwarantujących większą skuteczność.
Recommended Citation
Mokrysz-Olszyńska, A. (2018). Podwójne standardy jakości produktów markowych w UE – w poszukiwaniu rozwiązań. internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny (internet Quarterly on Antitrust and Regulation), 7(2), 8-18. https://doi.org/10.7172/2299-5749.IKAR.2.7.1
First Page
8
Last Page
18
Page Count
10
DOI
10.7172/2299-5749.IKAR.2.7.1
Publisher
University of Warsaw